Bakerpad

28-32 weken

Meer hersenweefsel!
Het derde trimester

Je kindje is nu 38 cm en 1250 gram. De zintuigen van je kindje gaan steeds beter werken. Hij of zij krijgt meer vetweefsel en wordt daarmee zwaarder. Ook neemt de hoeveelheid hersenweefsel toe.

Rond de 30 weken heb je weer een afspraak. Tijdens deze afspraak maken we een echo om te kijken hoe je kindje echoscopisch groeit. Verder bepalen we je ijzerwaarde. Doordat je veel bloed aanmaakt als je zwanger bent, daalt dit gehalte vaak een beetje. Het is daarom belangrijk om te weten of dit gehalte voldoende blijft.

Waarschijnlijk heb je in deze periode ook de intake vanuit de kraamzorg (telefonisch of thuis). Verder is dit een goed moment om na te denken over hoe je de bevalling voor je ziet en wat jij en je partner of iemand anders die je bijstaat verwacht van de bevalling. Je ideeën hierover kun je formuleren in een geboorteplan. In deze periode kun je klossen bij de thuiszorgwinkel. En mogelijk dat je nog een kraampakket moet aanschaffen of dat je deze van je verzekering gaat ontvangen.

Wat kan je verwachten?
  • 30 wekenecho
  • Controle hb (ijzergehalte)
verloskundige-zwolle
Jouw checklist
  • Klossen bestellen
  • Kraampakket in huis
  • Als je het prettig vindt een geboorteplan schrijven
Bedhoogte

Het heeft de voorkeur om een bed op klossen te hebben met een hoogte van ongeveer 80cm, óók als je in het ziekenhuis wilt bevallen Klossen kun je bestellen via de Thuiszorg Uitleen (ICARE, Welzorg of VEGRO)
Check verder of je alle benodigdheden voor de bevalling en het kraambed in huis hebt via deze lijstjes.

Een geboorteplan

Het schrijven van een geboorteplan is een manier om je voor te bereiden op de komende bevalling. Samen met je partner kun je bekijken wat jullie verwachtingen van elkaar en van je verloskundig hulpverlener (verloskundige en/of gynaecoloog) zijn. Het gaat hierbij om een ‘wensenlijst’, geen ‘eisenlijst’, van maximaal 1 A4. Mocht je specifieke wensen hebben, zet deze dan kort en bondig op papier. Tip: formuleer je wensen op een positieve manier, dus bijvoorbeeld: ‘we hopen dat…’ of ‘het zou fijn zijn als….’, in plaats van een negatieve formulering als ‘we willen absoluut niet dat…’. Rond de 35 weken is vaak een goed moment om het geboorteplan te bespreken zodat we jullie wensen weten tijdens de bevalling.

Thuis of poliklinisch

Als je zwangerschap ongecompliceerd verloopt heb je de keus om thuis of poliklinisch (op eigen verzoek in het ziekenhuis) te bevallen. Het meest belangrijk bij het maken van deze keuze is dat je je op je gemak voelt en zo goed mogelijk kunt ontspannen. Op die manier verloopt je bevalling ook het vlotst. Mocht er een medische reden zijn om in het ziekenhuis te bevallen dan word je hierover door ons geïnformeerd.

verloskundige-zwolle
Houdingen tijdens de bevalling en hoe om te gaan met pijn?

Door regelmatig van houding te veranderen duurt je bevalling korter en heb je minder pijn. Hierbij kun je verschillende dingen proberen. Denk aan: zitten, op handen en knieën, voorover hangen, liggen of wiegen. Dit kan ook onder een douche of in bad. Lees hier meer.

Het Bakerpad

Klik hierboven op 1 van de afbeeldingen om meer informatie te vinden over je zwangerschap en alles wat erbij komt kijken.

Het Bakerpad

In ons Bakerpad kan je lezen wat je per periode kan verwachten van de zwangerschap en van ons als verloskundigen, wat belangrijk is per zwangerschapstermijn, en wat je kan regelen.

Klik hierboven op 1 van de afbeeldingen om meer informatie te vinden over je zwangerschap en alles wat erbij komt kijken.

Meer informatie? Neem contact op.

038 465 92 28
Maak een afspraak

Zwolle Zuid
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorp/Centrum
Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle
038 465 92 28

Bakerraad (c) All rights reserved.

Zwolle Zuid
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorp/Centrum
Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle
038 465 92 28

Bakerraad (c) All rights reserved.