Anticonceptie & seksualiteit

Goed om over na te denken
Anticonceptie

Bij het afsluiten van het kraambed, een week na de bevalling, zal de verloskundige het gebruik van anticonceptie met je bespreken. Dit gesprek komt voor je gevoel misschien erg vroeg. Je bent net bevallen en aan het wennen aan je kindje.
Toch is het goed om hier wel over na te gaan denken.

Vruchtbaar

Na de bevalling is het moment dat je weer vruchtbaar bent niet te voorspellen. Dit kan per vrouw verschillen en is afhankelijk van de soort voeding die je geeft (borst of fles).
Vier tot zes weken na de bevalling kun je nog bloedverlies hebben als gevolg van de bevalling. Daarna komt in de meeste gevallen je menstruatie weer op gang. Weet wel dat 2 weken voor je menstruatie al een eisprong kan plaatsvinden. Je bent vanaf dat moment al vruchtbaar!
Als je flesvoeding geeft zal je vaak eerder gaan menstrueren dan bij het geven van borstvoeding (verschil van weken tot maanden). Houd er wel rekening mee dat borstvoeding geen anticonceptiemiddel is en je na een aantal weken al een eisprong kan hebben.

verloskundige-zwolle

Mocht je zelf willen uitzoeken welke anticonceptie jouw voorkeur heeft, kijk dan op anticonceptie.nl of anticonceptiekompas.nl. Ook kun je met ons bespreken welke anticonceptie je gaat gebruiken.

Seksualiteit

Het verschilt per vrouw wanneer je weer toe bent aan seksueel contact. Sommige vrouwen zijn hier na 2 weken weer aan toe, bij andere vrouwen kan het tot enkele maanden duren. Een aantal factoren speelt hierbij mee, namelijk: een gevoelige bekkenbodem, veranderde verhoudingen met je partner nu jullie ouders zijn geworden of bijvoorbeeld het verloop van de zwangerschap en de bevalling. Door het geven van borstvoeding, kan het zijn dat je minder vaginaal vocht aanmaakt tijdens het vrijen waardoor je vagina gevoelig kan zijn.

Soms zie je ook dat je borsten wat melk produceren. Door de oxytocine die aangemaakt wordt tijdens het vrijen kun je een toeschietreflex krijgen.

Vragen over en/of problemen met seks.
Seksuele gezondheid

Wanneer je een kinderwens hebt, zwanger bent, net bevallen bent of als je al kinderen hebt kan de beleving rondom seksualiteit veranderen. Dit kan veranderingen opleveren in je relatie of voor je eigen seksuele beleving. Mocht dit problemen op leveren kan het moeilijk zijn om in je eigen omgeving hier over te praten. Ideeën vanuit je omgeving over seksualiteit, over wat normaal is of zou moeten zijn bepalen vaak de kwaliteit van de eigen beleving en kunnen ook nog eens een belemmerende invloed hebben op jouw seksualiteit en de ervaring daarvan.
Wanneer je de stap naar een huisarts of seksuoloog te groot vindt, kun je bij ons in de verloskundigenpraktijk terecht met vragen over o.a.:

  • Pijn bij het vrijen
  • Veranderde zin in vrijen
  • Verschil in seksuele verlangens of behoeften
  • Problemen om opgewonden te raken
  • Anticonceptie

Annemarie Gaasbeek, die sinds 2003 werkzaam is als verloskundige, heeft zich gespecialiseerd in seksuologische hulpverlening. De seksuologische hulpverlening die wij bieden is erop gericht om op een open manier samen het gesprek aan te gaan en advies te geven bij vragen en problemen op het gebied van seksualiteit. Deze hulpverlening is kortdurend en richt zich op het opheffen van de seksuele klacht, een verbetering in de beleving en/of het seksueel functioneren (resultaatgericht). De gesprekken zijn individueel of samen met jouw partner.

In het eerste gesprek maken we kennis en kijken we of onze hulp kan aansluiten bij jouw of jullie vragen en wensen. In het vervolggesprek bespreken we de conclusie van het eerste gesprek. Aan de hand daarvan krijg je concrete adviezen, tips of oefeningen. In de gesprekken die daarna volgen kijken we of de adviezen hebben geleid tot gewenste verandering in jouw of jullie seksuele beleving.

Waarom Bakerraad

  • Laagdrempelig en persoonlijk contact
  • Ervaren en betrokken verloskundigen
  • Hecht en warm team met verschillende specialisaties
  • Luisterend oor waarbij we meedenken met jullie wensen

Meer informatie? Neem contact op.

038 465 92 28
Maak een afspraak

Zwolle Zuid
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorp/Centrum
Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle
038 465 92 28

Bakerraad (c) All rights reserved.

Zwolle Zuid
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorp/Centrum
Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle
038 465 92 28

Bakerraad (c) All rights reserved.