Er verandert veel..

Welke klachten passen wel en niet bij de zwangerschap?

Er verandert door hormonen, maar ook de groei van je kindje, veel in je lijf. Wil je voorbereid zijn? Hieronder vind je een lijst met veel voorkomende klachten die wij voor jou toelichten.

Door de druk van de baarmoeder op de bloedvaten van de anus kan het zijn dat je aambeien krijgt. Aambeien zijn spataderen bij je anus. Obstipatie, verstopping in de darmen, kan ook aambeien veroorzaken.
Advies: bij harde ontlasting niet persen. Zorgen dat de ontlasting zacht is en eventueel kan je gebruik maken van medicatie tegen aambeien. Te bestellen via www.curanol.nl

Door de groei van je baarmoeder kan het zijn dat je bandenpijn voelt. Dit zijn vaak pijnlijke steken in je liezen. Vooral aan het begin en einde van je zwangerschap voel je deze banden opgerekt worden en soms kunnen ze bij niezen of een plotselinge beweging een venijnige steek geven.
Advies: bandenpijn kan geen kwaad. Wanneer je er veel last van hebt, kan het helpen rustiger aan te doen.

Bij het op staan (’s ochtends maar ook overdag) kun je je af en toe wat duizelig voelen of het gevoel hebben dat je bijna flauw valt. Dit heeft over het algemeen te maken met een lage bloeddruk. Halverwege je zwangerschap bereikt je bloeddruk het laagste punt. Ook kan je op je rug liggen en even helemaal niet lekker worden. Dit komt doordat het bloedvat dat naar je hersenen gaat dan te weinig zuurstof krijgt.
Advies: rustig aan doen, niet te snel opstaan. Bij deze klachten in rugligging naar je zij toe draaien. Je zal merken dat de klachten snel verdwijnen.

Opeens allemaal donshaartje op je buik? Of een volle bos haar gekregen? Door de oestrogenen en androgenen groeien de haren sneller en neemt het haarzakje toe. Na je zwangerschap neemt dit weer af.

In het tweede deel van de zwangerschap treden er soms harde buiken op. Dit is een reactie van je baarmoeder (een spier) op de dingen die je doet. Dit is geen probleem als het niet pijnlijk is, er geen regelmaat in zit en je geen klachten hebt van bloedverlies, vochtverlies of erg vaak moeten plassen en hierbij ook een branderig gevoel hebt.
Advies: bij een toename van harde buiken is het advies om het rustiger aan te doen. Je lichaam geeft aan dat je te hard hebt gewerkt. Mocht je het wel als pijnlijk ervaren, is er een regelmaat of heb je andere klachten dan is het van belang contact op te nemen met de verloskundige.

Vooral in het eerste deel van de zwangerschap zijn er veel vrouwen die klachten hebben van hoofdpijn.
Advies: Probeer je vochtintake te verhogen, denk aan 2-3 liter per dag. Pak verder voldoende je rust en bij aanhoudende klachten mag je altijd paracetamol nemen (max 3x 1000 mg per dag). Mocht je in het tweede deel van de zwangerschap veel hoofdpijnklachten hebben, neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Veel vrouwen hebben last van jeuk. Dit heeft niet altijd een oorzaak. Soms komt het door de spanning op je buik.
Advies: Mentholpoeder of gel kan hierbij wat verlichting bieden. Mocht je extreme klachten krijgen van jeuk, geef dit altijd even aan bij de verloskundige.

Je lichaam heeft door de veranderende hormonen af en toe het idee dat het zuurstof te kort komt. Dit is gelukkig niet zo, maar kan wel het gevoel geven dat je wat kortademig bent. Aan het einde van de zwangerschap hebben je longen door de grote van de baarmoeder iets minder ruimte zich volledig te ontplooien waardoor je opnieuw dit gevoel kunt hebben. Ook kan het zijn dat je af en toe je eigen hart voelt kloppen. Dit komt door de toename van het bloedvolume in je lichaam.
Advies: rustig aan doen en je hier geen zorgen over maken.

Het kan zijn dat je ’s nachts opeens wakker schrikt van een kramp in je kuit. De oorzaak hiervan is niet volledig duidelijk maar pijnlijk is het wel.
Advies: Je been strekken en je teen naar je toe bewegen. Het kan prettig zijn je kuit te masseren. Preventief zou je dit ook al kunnen doen voordat je gaat slapen. Mogelijk dat een wisseldouche (met koud en warm water) voordat je gaat slapen een betere doorbloeding stimuleert en hiermee de kuitkrampen beperkt.

Brandend maagzuur wordt veroorzaakt door verandering van de positie van de maag. Dit komt onder andere door verandering in het middenrif en door de groei van de baarmoeder.
Advies: wat meer verticaal slapen in plaats van plat op de rug (dit door bijvoorbeeld een kussen onder het matras). Frequente, kleine maaltijden die niet vet of sterk gekruid zijn, daarnaast koolzuurhoudende dranken of koffie vermijden. Verder kan een hapje vla het maagzuur vaak wat neutraliseren.

Aan het begin van de zwangerschap kan het goed mogelijk zijn dat je misselijk bent. Dit begint meestal rond een week of zes en is het sterkst rond 8 a 9 weken. Veel vrouwen hebben de hele dag door hier last van en de helft van deze groep moet van de misselijkheid ook braken. Na ongeveer 14 weken nemen deze klachten vaak weer af. Deze misselijkheid wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen.
Advies: voor het opstaan ontbijten in bed met een licht ontbijt van bijvoorbeeld crackers. Daarna even wachten voor je gaat opstaan. Verder is rust belangrijk, probeer frequent maar wel kleine en lichte maaltijden te eten. Vermijd sterk geurend en gekruid eten en daarnaast koude dranken. Mocht de misselijkheid aanhouden dan kunnen producten van gember de klachten soms verminderen. Ook blijkt uit onderzoek dat acupunctuur verlichting kan bieden. Voor meer informatie zie link www.kaczwolle.nl.

Mogelijk krijg je last van obstipatie. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon progesteron. Je darmen gaan trager werken en onttrekken hierdoor meer vocht aan de ontlasting.
Advies: goed drinken (ongeveer 2-3 liter per dag), veel groenten en vezels eten.

Door de verandering in hormonen en de aankomende veranderingen in je leven kan je je emotioneel soms wat labiel voelen. Voor je zelf soms vervelend en voor je partner ook erg wennen.
Adviezen: probeer onzekerheden altijd met je omgeving en je verloskundige te bespreken.

Door de druk van je baarmoeder heb je het idee dat je vaker naar de wc moet. Ook verandert de positie van je blaas iets. Hierdoor kan er makkelijk urine achterblijven in je blaas. Pas hierbij op voor een blaasontsteking. Bij een blaasontsteking merk je de volgende klachten: vaker plassen dan normaal, soms pijn in je onderbuik en een mogelijk pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen. Om een blaasontsteking uit te sluiten kun je jouw urine na laten kijken bij de huisarts. Mocht er sprake zijn van een blaasontsteking dan krijg je een antibiotica kuur.
Advies: probeer goed uit te plassen. Dit kun je doen door na het plassen even op te staan, daarna te gaan zitten en nog wat uit te plassen. Verder is het belangrijk goed te drinken, ongeveer 2 liter op een dag.

Door de veranderingen in je houding en de verweking van het bekken kan het zijn dat je klachten krijgt van je rug of bekken. Dit kan geen kwaad maar kan wel heel belemmerend zijn in je functioneren.
Advies: wissel werkzaamheden af zodat je niet te lang zit maar ook niet te lang staat of loopt. Door zwemmen of speciale zwangerschapscursussen kun je de spieren in je rug en bekken versterken om klachten te verminderen of om erger te voorkomen. Let op je houding bij het zitten en draag geen hoge hakken. Mocht je klachten houden dan kun je contact opnemen met een fysiotherapeut: http://www.fysiozwolle.nl of http://www.torykrismanspin.nl.

Bij 1 op de 5 zwangeren ontstaan spataderen. Dit kan in de benen zijn maar ook bij de schaamlippen. De oorzaak is het hormoon progesteron. Door dit hormoon worden de vaatwanden slapper en door het toenemende bloedvolume ontstaat er meer druk op deze vaten.
Advies: aan het eind van de dag de benen omhoog. Het dragen van steunkousen die via de fysiotherapeut aangemeten kunnen worden (http://www.fysiozwolle.nl).

Door meer doorbloede en gevoeligere vaatjes kan het zijn dat je sneller last hebt van bloedend tandvlees of een bloedneus.
Advies: gebruik bij bloedend tandvlees een zachtere borstel.

Mogelijk merk je het al, je hebt meer afscheiding en je schaamlippen zijn mogelijk ook wat opgezet. Door een versterkte doorbloeding van de vagina zal er meer afscheiding geproduceerd worden. Er kan meer glycogeen in de afscheiding aanwezig zijn als je zwanger bent waardoor de kans op een vaginale schimmelinfectie iets verhoogd is.
Advies: Je vagina niet wassen met zeep, hierdoor raakt de zuurtegraad verstoord. Als je een antibiotica kuur hebt gebruikt is de kans op een vaginale schimmelinfectie aanwezig. Mocht je last hebben van jeuk, branderigheid of witte/brokkelige afscheiding kan het zijn dat je last hebt van een schimmelinfectie. Via de apotheek kun je hiervoor medicatie krijgen.

In het begin van de zwangerschap kan het zijn dat je je iets vermoeider voelt dan gewoonlijk. Het zwangerschapshormoon progesteron is hier de oorzaak van. In het tweede trimester (14 tot 27 weken zwangerschapsduur) voel je je vaak wat energieker waarna vanaf een week of 30 het vooral lichamelijk zwaarder wordt doordat je vaak minder diep slaapt en daardoor vermoeider wordt.
Advies: probeer overdag zo nodig wat rust te pakken. Voor de rest in beweging blijven en af en toe een frisse neus halen.

Wanneer de rek van de huid de groei van de baarmoeder niet meer kan bijhouden ontstaan er striae, ook wel zwangerschapsstrepen. Bij een jonge, en vaak nog wat strakkere huid is de kans hierop groter dan bij een wat oudere huid. Helaas zijn er geen speciale crèmes of lotions die dit voorkomen. De strepen zullen lichter en kleiner gaan worden maar verdwijnen niet.

Testimonials

Wat mensen over ons zeggen

“I had the best experience with Bakeraad. They have supported me before and especially during labor in the best possible way. The midwife kept me calm and made it possible for me to have my perfect birth without any pain medication, even better than I could have imagined it.”

“Hele fijne praktijk met verloskundige en assistenten die je serieus nemen. Ze hebben ons goed begeleid in de zwangerschap! Echt een top team! Mocht er ooit een tweede komen, komen we zeker terug bij Bakerraad!”

“Prettige praktijk. Professionele, vriendelijke zorgverleners.”

“Prettige controles door de dames van Bakerraad. Altijd een luisterend oor, denken goed mee, hebben me op een fijne manier door de zwangerschap begeleid. Bovendien heb ik mede door de top begeleiding tijdens de bevalling een hele mooie thuisbevalling mogen meemaken.”

Ons team

Divers en enthousiast team

Petra Veenhof

Verloskundige

Antje Pije

Verloskundige

Jorieke Ganpat

Verloskundige

Raël van der Linde

Assistente

Zwolle Zuid
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorp/Centrum
Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle
038 465 92 28

Bakerraad (c) All rights reserved.

Zwolle Zuid
Van der Heydenstraat 6-2
8014 ZZ Zwolle
038 465 92 28

Wipstrik/Assendorp/Centrum
Tesselschadestraat 55a
8023 BJ Zwolle
038 465 92 28

Assendorp/Centrum
Assendorperdijk 70
8012 DT Zwolle
038 465 92 28

Bakerraad (c) All rights reserved.